tisdag 19 november 2013

Frågor och svar #1


Har fått pikar från några håll nu att jag inte skött det här med bloggningen så bra på den senaste tiden, vilket jag ju faktiskt inte har. Sanningen är att jag jobbat rätt så sent och rätt så mycket. Speciellt igår var en lång dag då jag jobbat hela elva timmar (vilket var ganska extremt jobbigt). Och det är nästan så det kommer vara nu framöver ett tag eftersom jul närmar sig vilket innebär att min värdpappa måste jobba över och eftersom min värdmamma har skola till rätt så sent. Men jag ska dock försöka förbättra det här med uppdateringen.

Fick en kommentar av de finaste Sörforsarna med flera frågor i och insåg då att jag glömmer bort att ni inte är här med mig. För allt känns så normalt här för mig nu att jag glömmer bort att berätta om skillnader och annat. Därför har jag bestämt att jag ska bli bättre på att berätta om det där med hur det egentligen är här borta i Irland, för ni är ju faktiskt inte här med mig även fast det känns så ibland. 

Så här skrev Maria: "Hej igen, Eftersom vi kikar in här varje dag, så börjar vi snart bli less på att bara läsa om förra tisdagen om och om igen.... ;-) Skämt å sido, vi förstår att du har så skoj så du glömmer att uppdatera allt du pysslar med och allt kul ni har för er! Men vi är sååå nyfikna här! Vad gör du/ni som mest? Vad är Irlands konstigaste maträtt? Har man skorna på även inne? (Som i USA) Hur ser dörrhandtagen ut? Vad tyckte du egentligen om Guiness ölen? Kommer vi att förstå dig när du pratar när du kommer hem till jul, eller har du fastnat i att svänga dig med Irländskt-tungvrickande-dialekt som vi knappt begriper? Äter de också pepparkakor till jul? Lussekatter?? Vad är deras mest skumma "grej" de har för sig till jul? Ja, så var det ju detta med att köra på fel sida vägen... det gör de väl även på Irland? Och hur i helskotta funkar det när man inte är van? Berätta, berätta, berätta! :-) Kram från Sörforsarna"Inomhus: Yes, man har skorna på sig inomhus här! Men de byter oftast om till sina slippers (tofflor) när de kommer hem. Kändes jättekonstigt i början och det tog rätt så länge innan jag blev van. Nu känner jag dock att jag alltid måste och vill ha på mig mina crocs eller tjocksockar när jag är hemma på grund av två anledningar. Den första är för att det blir så otroligt smutsigt då alla går runt i skor inomhus, och sen för att husen är så otroligt kalla. 

Vad jag/vi gör mest:
Det jag gör mest är att leka med barnen, städa/tvätta/diska och laga mat. Och skratta (för barnen är för roliga alltså). Och just nu så springer jag och Ewan mest på toaletten också eftersom vi håller på med den här superroliga saken kallad potträning. På helgerna blir det (oftast) mycket sömn och sedan spenderas mycket tid i Galway för att upptäcka, upptäcka, upptäcka. Jag dricker mycket te och vardagskvällarna består mest av TV-tittande och prat med mina värdföräldrar vilket är himla mysigt.

Guinness:
Jag hade hört att Guinness inte alls är gott och att kvinnor i stort sätt hatade det. Dock så gjorde inte jag det. Var helt okej faktiskt. Nu har jag ju dock testat det endast en gång, plus att det bara var en halv pint. Men helt ärligt så var det okej! 
Språket:
När jag kom hit så blev jag lite retad för min brittiska dialekt som jag tydligen hade men som är borta nu (tror jag). Och jag har så mycket lättare för att förstå den irländska breda och snabba engelskan nu, men min egen engelska är nog rätt så neutral. Det är svårt att avgöra men den är nog ändå lite mer irländsk än brittisk och amerikansk (eller jag hoppas då det efter tre månader här)! Och jag lovar då att ni kommer förstå min svenska! Tappar dock lätt ord i svenskan och ibland får jag till någon konstig dialekt på uttalet men ingen stor grej alls, så ni kan va lugna!

Julen:
Yes, man äter pepparkakor här också. Dock så verkar det inte vara lika stor grej som det är hemma i Sverige, men det tänkte jag försöka ändra på (i alla fall i min värdfamilj). Lussekatter har jag försökt förklara för dem men det verkar som att det inte är någon tradition (så jag får väl se till att introducera dem för det också). Det mest skumma de äter till jul, som jag vet om än så länge, är mince pie-bakelser (mince = köttfärs). Det var faktisk i förrgår när vi skulle dricka te som min värdmamma frågade om jag skulle vilja ha en mince pie och jag tittade lite konstigt på henne och frågade om hon var allvarlig. Kall köttfärs och typ kaka? Nej, förklarade hon. Det är frukt men de kallas mince pie eftersom det brukade vara köttfärs i dem förr i tiden. Okej då, tänkte jag. Kan ju testa en eftersom det är ett traditionellt julbakverk här i Irland (och den var faktisk god, smakade som sötade russin och kaka, typ som mazariner fast frukt i) . Men sen läste vi på kartongen och tydligen så innehöll bakelsen 47% (!!!!) mince! Alltså va? Hur skumt är inte det? Och rätt så äckligt faktiskt.. Så det är lugnt den konstigaste julsaken de har för sig!
Vänstertrafik:
Ja, det är vänstertrafik här! Dock så kör inte jag här borta (vilket känns både bra och dåligt) men det är fortfarande förvirrande. Om jag inte kan se in i bilen för att avgöra på vilken sida ratten är så går jag alltid fel.. Och det snurrar i stort sätt i huvudet på mig varje gång vi kör in i en rondell eller ska svänga av vägen. 

Hur ser dörrhandtagen ut? 
Hahah, i stort sätt likadant som hemma!

Och jag hoppas att ni vet om att det bara är att skicka iväg en kommentar, ett mail eller ett Facebookmeddelande om ni undrar något. Brev och flaskpost går också bra. För jag tycker bara det är roligt att få berätta! 


Bildkälla mince pie: här!1 kommentar:

 1. Maria GP + family19 november 2013 21:05

  Hej Andrea! TACK för alla dina fina och utförliga svar!! :-) Vi - och barnen - är så nyfikna på hur livet ser ut på Irland. Finns mycket spännande verkar det som! Här är det i stort sett som vanligt, fast med ETT undantag denna kväll; VM kvalet i fotboll... Sverige-Portugal. I fredags kördes matchen i Portugal och de vann med 1-0. Ikväll (nyss avspark) är det returmatch så Portugiserna är här och de spelar på Friends arena. Du kan ju förstå vad det är för snack runt fikaborden på alla arbetsplatser i dessa dagar? Förlorar Sverige ikväll blir det inget VM. Vinner de så lär du höra jublet över pölen från svedala.... ;-)
  Ella har varit hemma och sjuk måndag och tisdag, så jag har varit hemma. Tilde har haft hockey träning och hann precis hem innan matchen började på TV. Bengan jobbar bara här i krokarna i veckan, så han är tidigt hem. Jag har full huggning på jobbet, så är Ella sjuk fler dagar så blir det han som får vara hemma!
  Sandra har det bra i USA, Linnea har äntligen fått börja träna fotboll igen! Halleluja! Hon är överlycklig!
  Lilla kusin Selma fyller 2 år i morgon, så Ella har skrivit ett jätte fint Grattis-kort som jag fick åka runt halva stan med i kväll för att hitta någon brevlåda som töms efter kl.17.00 på kvällarna... (Blev ändå ut till flyget till slut... suck) Men så får hon sitt kort i morgon till slut! ;-)
  Några från jobbet ska till Irland i januari några dagar. Till Limerick!? Skumt namn! ;-) Blir inte jag, vilket var lite trist! Nä, snart är julen här så då får vi väl höra mer!!! Kram från oss

  SvaraRadera