fredag 25 april 2014

Irländsk påsk

Var supertufft att inte få fira påsk hemma i mitt fjällparadis men ändå roligt att få uppleva den irländska påsken, som inte alls är så himla “påskig” egentligen.

DSC_1837[1]

Ledighet
Skolbarnen har ledigt i två hela veckor, vilket betyder att det har varit galet här om dagarna eftersom Jessica är hemma.

Påskägg/Godis
På lördagen gömde jag och Jenni små chokladägg i trädgården som barnen sedan fick leta efter (och äta såklart). Egg hunting som det kallas är superstort här och det handlar om att leta efter låtsasägg eller små chokladägg och samla dem i en korg, vilket vi dessutom gjorde mitt på dagen. Inte alls som i Sverige då man letar direkt man vaknat och får ett ägg fyllt med lösviktsgodis.

Äggen man köper i affären är ju inte heller som de i Sverige (gjorda av papper eller plast och fyllt med godis). De är av samma storlek men är istället gjorda helt av choklad och tomma inuti, och så följder det även med choklad på sidan av. Även Egg ‘N’ Spoon samt Creme Eggs säljs otroligt flitigt i butikerna. Och allvarligt talat, allt detta påskgodis började säljas så tidigt att jag inte kommer ihåg när.

Mat
Vi hade påsk- söndags- och födelsedagsmiddag (allt i ett) på söndagen hos morföräldrarna. Åt kalkon (som de äter vid jul också) och sedan jelly och glass till efterrätt. Men de har inte påskmat som vi har utan mer bara att det är en finare middag på söndagen.

Bra att veta
- Alla pubar är stängda på långfredagen (eller Good Friday som det kallas här). Vilket innebär är lördagen är galen för då tar irländarna igen det de missade på fredagen..!

- Precis som påskharen gjorde hos familjen Gunnarsson för många herrans år sedan gjorde han även i denna familj… Ewan bytte nämligen bort hans nappar mot ett stort påskägg från påskharen! (så nu är vi ett nappfritt hus och det går hur bra som helst).

- Finns inga påskkärringar här som är på väg till Blåkulla! Och om du går över till grannarna med påskteckningar utklädd som påskkärring och förväntar dig godis när du önskar dem en glad påsk så misstar du dig rejält.

- Och så finns det ju varken snö, skotrar eller fjäll här. Utan jag har istället fått se påskliljor vid påsk och riktigt aprilväder (sol och värme). Helt klart annorlunda än det jag är van vid!

DSC_1875[1]

Bildkälla påskägg1 här.
Bildkälla påskägg2 här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar